Geef een boek cadeau!

De leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Het jeugdboek van 2020 is 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw.

De vrolijke oude koning van Katoren is overleden, en er is geen troonopvolger. Zes zure ministers regeren nu al 17 jaar het land en beweren dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Op een dag meldt de zeventienjarige Stach zich bij de ministerraad. Hij wil weten wat hij moet doen om koning van Katoren te worden. De ministers geven hem een aantal bijna onuitvoerbare opdrachten, die alleen tot een goed einde kunnen worden gebracht als je beschikt over koninklijke eigenschappen als wijsheid, moed en zelfopoffering. Stach laat zich echter niet afschrikken, hij wil alles doen om de troon van Katoren te verwerven en het volk weer gelukkig te maken. Hij laat zich zelfs niet afleiden door Kim, het meisje dat hij tijdens zijn kruistochten ontmoet en op wie hij verliefd wordt.

Terug naar de lijst