EAN: 9789044654387
Publicatiedatum:  18-10-2023
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 168

    Bestelbaar , leverbaar vanaf 18/10/2023

Hannemieke Stamperius, pionier in de feministische literatuur, overleed op 22 november 2022. Onder het pseudoniem Hannes Meinkema brak ze een halve eeuw geleden door met de familieroman En dan is er koffie. In dit grensverleggende boek haalde ze als een van de eerste vrouwelijke schrijvers thema’s zoals vrouwelijke seksualiteit uit de taboesfeer. Zo beschreef ze alle aspecten uit het leven van vrouwen, ook dingen die voorheen niet werden benoemd.

Rosa is een jonge lerares. Verder is ze cynisch en onzeker, al zal ze dat laatste nooit toegeven. Zeker niet aan Douwe, Rosa’s vriendje en tevens de enige persoon die haar week maakt. Maar hun relatie is niet vanzelfsprekend, net zoals de relatie tussen Rosa en haar burgerlijke familieleden dat niet is. In een milieu van seks, drugs en jenever baant ze zich een weg naar volwassenwording (of althans iets wat daarop lijkt), want weldra zal ze geconfronteerd worden met verborgen familiegeheimen. Zijn haar bekrompen bloedverwanten wel zo heilig als ze lijken?

En dan is er koffie is een onverbloemde roman over botsende generaties, een rauwe ode aan de hippiecultuur en vooral een baanbrekend boek in de feministische letterkunde.

‘Het leest als een trein. (...) De gesprekken zijn landerig, de joint gaat vaak rond en iedereen doet het met iedereen.’
de Volkskrant

‘De alternatieve familieroman waar we sinds De Avonden op wachtten.’
De Telegraaf

‘Hannes Meinkema wist in haar werk een revolutionaire tijdgeest te vangen.’
De Groene Amsterdammer

‘Een feministisch cultboek.’
Trouw

  EAN: 9789044654387
  Auteur: 
  Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   18-10-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 200 mm
  Breedte: 126 mm
  Dikte: 21 mm
  Gewicht: 276 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 168