Hoe denken wij?

Hebreeuws denken versus Grieks denken

EAN: 9789492959980
Publicatiedatum:  09-09-2020
Formaat: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 200

    Bestelbaar , leverbaar vanaf 09/09/2020

Een inspirerend boek met verrassende eyeopeners, aangevuld met studievragen die je helpen praktisch met de stof aan de slag te gaan.

Hoe denken wij? Ons denken wordt beïnvloed door onze cultuur. Wij willen de belangrijkste pijlers daarin belichten: het Hebreeuwse denken versus het Griekse denken. Het Hebreeuwse denken gaat uit van de belijdenis van Israël: “Hoor Israël, de Heer is God, de Heer is één!” Omdat God één is, wil Hij ook dat wij mensen een eenheid zijn van geest, ziel en lichaam. Het Hebreeuwse denken heeft een mensvisie, waarbij het gaat om eenheid, om het leven als geheel, om het collectief.Het Griekse denken daarentegen kent steeds een onderscheid, een tweedeling: eerst de godenverhalen tegenover de natuur, vervolgens de ziel tegenover het lichaam en tenslotte de vorm tegenover de materie. Hoe werken deze invloeden door in onze cultuur? Waar we mee omgaan, daar worden we vroeg of laat door beïnvloed. In het Griekse denken draait alles om het individu: hoe kan ik door zelf na te denken de waarheid verkrijgen?Hoe wij denken wordt vervolgens zichtbaar in ons maatschappijbeeld of samenlevingsmodel. In het Griekse denken zien wij een onderscheid tussen machtigen en arbeiders. In de Bijbel wordt het model voor de maatschappij zichtbaar door de gemeente, middels beelden van een huis, een kudde, een lichaam, et cetera. Hierbij worden aan eenieder gaven gegeven, tot opbouw van allen.Als bijbelleraar geeft Jacob Keegstra veel lezingen over Gods Woord. Daarbij rust hij christenen toe, met de focus op Gods beloften voor Israël. Eerder verschenen ‘Gods Profetische feesten’ (2006) en ‘Gods Woord is één!’ (2018). Jacob (1958) is theoloog, filosoof, econoom en ingenieur. Hij is voorzitter van de Nederlandse afdeling van de International Christian Embassy Jerusalem, (ICEJ).

Een oproep om ons denken te vernieuwen Een inspirerend boek met verrassende eyeopeners, aangevuld met studievragen die je helpen praktisch met de stof aan de slag te gaan.

Jacob Keegstra (1958) is getrouwd met Hennie en ze hebben samen twee kinderen. Keegstra studeerde af aan de HTS als ingenieur Weg- en Waterbouw, studeerde en doceerde economie en filosofie. Verder studeerde hij theologie en volgde een predikantenopleiding van de Hervormde kerk. Sinds 1999 is hij de voorzitter van de Nederlandse afdeling van de Stichting International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ, afdeling Nederland), www.icej. nl. Jacob geeft als bijbelleraar veel lezingen over Gods Woord, daarmee wil hij christenen toerusten in Gods beloften over Israël. Ook begeleidt hij Bijbelse studiereizen naar het Heilige Land. Eerder is van hem het boek Gods Woord is één! verschenen.

  EAN: 9789492959980
  Auteur: 
  Uitgever: Scholten Uitgeverij B.V.
  Publicatiedatum:   09-09-2020
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 212 mm
  Breedte: 148 mm
  Dikte: 17 mm
  Gewicht: 306 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 200
  Trefwoorden:   grieks denken;hebreeuws denken;international christian embassy jerusalem;jacob keegstra;scholten uitgeverij;vernieuwen